Maloobchodné tržby v ČR v júni klesli

03.08.2012 Celý región

Praha 3. augusta (TASR) - Česi si dávajú čoraz väčší pozor na to, koľko peňazí míňajú. Naznačuje to vývoj maloobchodných tržieb, ktoré v júni 2012 klesli medziročne o 1 %. Informoval o tom dnes Český štatistický úrad, podľa ktorého ľudia utrácali menej najmä za potraviny a za benzín a naftu.

Medziročný výsledok však podľa štatistikov ovplyvňuje aj to, že tohtoročný jún mal o jeden pracovný deň menej ako vlaňajší. Po očistení o počet pracovných dní tak maloobchodné tržby v ČR v júni dokonca vzrástli, a to o 0,8 %.

Relatívne dobrou správou potom môže byť aj fakt, že júnový pokles maloobchodného predaja v Česku je menší ako v predchádzajúcich mesiacoch. Na ilustráciu, májové tržby sa znížili medziročne o 2,1 % a aprílové sa dokonca prepadli o 4,1 %.

"Celkovo ale zostáva situácia v maloobchode zlá. Jeho vývoj je odrazom slabého spotrebiteľského dopytu. Spotreba domácností sa znižuje pod vplyvom stagnujúcich či klesajúcich reálnych miezd, zvýšenia DPH a ďalších daní, administrovaných cien a 'blbej nálady' spotrebiteľov, ktorí sa obávajú budúceho ekonomického vývoja," komentoval čerstvé čísla hlavný ekonóm Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

V medzimesačnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov sa odbyt českých maloobchodníkov v júni zvýšil o 0,4 %.

Informovali o tom agentúra RTTNews a internetový portál českých novín Mladá fronta Dnes.
 

Vyberte región